Waarom een coach? De enige reden dat ik iedereen een coach gun is feitelijk dat ik er zelf zo van heb genoten en er zoveel aan heb gehad. Het nut van coaching heb ik zelf ook ervaren. Alleen maar winst.

Waarom dat is?

Daaronder liggen denk ik 5 redenen.

Let op: het is niet voor iedereen geschikt!….Je komt namelijk wel jezelf tegen. Maar op een positieve manier. En daar begeleid ik je bij. Coaching doen is niet een teken van zwakte, maar juist van lef en kracht.

1. Twee zien meer dan een

Alleen is maar alleen. En ook al zijn we bereid om naar onszelf te kijken – dit is belangrijk – ook dan ziet een tweede meer, omdat deze vanuit een andere positie kijkt. We zien niet alles omdat we allemaal een blinde vlek hebben. Zie het schema hieronder

iedereen heeft een blinde vlek, daarom is het belangrijk dat iemand anders ook kijkt, 2 zien meer dan 1 - louiter annet oog voor jouw talent

Je blinde vlek is wat jij niet ziet, maar een ander wel. Deze blinde vlek wordt kleiner als anderen iets delen van wat bekend is bij hen, maar onbekend bij jou. Daardoor wordt jouw vrije ruimte groter. Mooi toch?

Lees ook mijn blog over kwaliteiten en complimentenhttps://louterannet.nl/complimenten

Waarom heb je daar een coach voor nodig?

Je zou kunnen zeggen: daar heb je toch geen coach voor nodig? Vroeger waren er toch ook geen coaches.

Klopt. Wel waren er wijze mensen beschikbaar in de familie of in de gemeenschap.
Toen was er ook tijd en aandacht.
Nu heeft niet iedereen daar meer iemand voor.
Ook is het leven complexer geworden.

Maar vroeger was niet alles beter. Het getuigt niet van wijsheid als je dat denkt.
Het was toen ook bikkelen om te overleven. Geen luxe zoals nu. Geen vetpot zouden wij vroeger zeggen.

Er zijn nu enorm veel mogelijkheden, inzichten, middelen/vormen om jezelf uit te vinden en te ontplooien. Om uit jezelf te halen wat erin zit.

Bovendien kan niet iedereen het mooie van jou naar boven halen. Soms zitten mensen te dichtbij om goed te kunnen zien. En het is een vak met vaardigheden en instrumenten. Een vak dat je moet leren.

2.Het is zonde als er niet uitkomt wat er in je zit

Ik gun iedereen dat zijn vrije ruimte groter wordt door grotere zelfkennis. Als het jou niet bekend is wat je aan boord of ‘in huis’ hebt, dan kun je er ook niets mee. Het ligt ongebruikt op zolder of op de plank.

Dat is zonde. Zonde is: je doel missen.

je doel bereiken, gebruiken wat je in huis hebt- louter annet oog voor jouw talent

Veel mensen zijn op zoek naar de betekenis, het doel van hun leven.

Ik denk dat je niet op zoek moet naar iets wat ergens is vastgelegd, maar dat je concreet kunt kijken naar wat je in huis hebt (je talenten) en wat er nodig is (in je omgeving, directe omgeving of voor sommigen van ons in de wereld). Waar dat bij elkaar komt heb je je doel (missie).

Zo ben ik er via coachgesprekken (in de coachopleiding) achter gekomen wat mijn missie is. Zie mijn website https:www.louterannet.nl/wie-ben-ik

3. Het is heerlijk als je erkend wordt om wie je bent

een zwaan in volle glorie, het is heerlijk om erkend te worden om wie je voluit bent - louter annet oog voor jouw talent

Ik vond het heerlijk om uit te zoeken wat mijn kernkwaliteiten zijn, wie ik als persoon ben.  Misschien heeft dit ook te maken heeft met mijn bescheidenheid. Daarvan heb ik pas sinds vorige maand in de gaten dat dit ook een kernkwaliteit van mij is….

Maar ik merk het ook bij coachees. Daarbij werk ik natuurlijk ook graag met de kernkwadranten.

werken met kernkwaliteiten; Louter Annet zoekt graag met coachee naar kernkwaliteiten -louter Annet coaching Midden Groningen Slochteren

Vooral als ze hun zelfvertrouwen willen vergroten is dit een mooie werkvorm.  En als de kwaliteiten niet zo in het oog lopen, zoals: vriendelijkheid, behulpzaamheid, zorgzaamheid.

Wat heerlijk als ze dan een keer naar voren komen en benoemd worden. Vooral als het voor hen ook een eyeopener is!

We zijn geneigd om alleen kritiek te geven en het goede gewoon te vinden. Dit schijnt bij Groningers nog erger te zijn, hoorde ik van een vriendin die uit het Zuidwesten komt. Haar viel dat erg op.

Zo jammer!

Want wij hebben allemaal complimenten nodig, we zoeken allemaal bevestiging.

En natuurlijk helemaal als je zelfbeeld niet zo positief is en je altijd vooral commentaar hebt gehad. Dan heb je een achterstand in te halen.

Daarom stel ik ook graag de vraag die ik zelf kreeg  bij de nabespreking van het coachexamengesprek en die ik nooit zal vergeten:

Weet je wel wat je in huis hebt?

Zie de zwaan hierboven die laat zien wat ie in huis heeft.

Dat zet aan het nadenken want het antwoord blijft vaak uit.

Daarom is mijn doelgroep de harde werker die beter voor anderen zorgt dan voor zichzelf.

Een coach helpt je je kwaliteiten te ontdekken

Maar dat is niet alleen nodig. Je moet ook weten wat je nodig hebt, naast wat je kunt. Je wilt iets doen waar je zelf energie van krijgt en niet alleen energie kost. Daarvoor is het zeer nuttig (nodig) om je talenten te weten. lees meer.

4. Investeren in jezelf is veel beter (duurzamer) dan investeren in spullen

we investeren vaak meer geld en tijd in spullen dan in onszelf, onze binnenkant. dat laatste is duurzamer, waardevoller - ontdek jezelf bij louter annet -oog voor jouw talent

Ik moet iets bekennen. Ik heb teveel heb geïnvesteerd in spullen. Kleren die ik niet heb gedragen. Soms was het ‘voor het geval dat’. Omdat ik er vroeger graag meer had gehad.

Ik ben nu aan het minderen. Ik geef weg wat ik toch niet meer gebruik. En probeer alleen te kopen wat ik echt nodig heb (niet veel).

Want spullen kopen is jammer van de investering. Het geeft een vol huis (en dus hoofd). Het kost tijd. En het is vaak niet duurzaam.

Investeren in jezelf is veel duurzamer. De waarde neemt met verloop van tijd alleen maar toe. Als je investeert in jezelf blijft het altijd bij je en heb je het paraat, kun je eruit putten.

Sommigen vinden een coachgesprek van 97 euro te duur.  Terwijl een coachgesprek veel meer waarde heeft -waardevol is -voor je leven, je gezondheid, je welbevinden, je uitstraling.

5.   Ja zeggen tegen jezelf is beter voor je lichaam

ja zeggen tegen jezelf is beter voor je lichaam - louter annet oog voor jouw talent

Veel mensen uit mijn doelgroep vinden het moeilijk om ook goed voor zichzelf te zorgen. Je vindt ze niet snel op zo’n matje te relaxen.

Dit omdat ze denken dat ze geen keus hebben, omdat ze ‘door’ moeten, omdat ze geen tijd hebben voor zichzelf, omdat ze geen nee durven zeggen, omdat ze anderen niet willen teleurstellen.

“Als jij geen nee kunt zeggen, doet je lichaam het voor je”

Het gevolg is dat jij in feite nee zegt tegen jezelf. En je lichaam houdt dat wel lang, maar uiteindelijk niet, vol. Dan zegt het lichaam zelf nee. Maar niet zonder schade. Het eist natuurlijk wel zijn tol.
Het is beter voor je lijf als je op tijd de signalen ziet en er wat mee doet.

Als je bij hoofdpijn niet gewoon doorgaat met een paracetamol, maar nagaat waar je energie verliest.

En als je bij gewrichtsklachten ook niet doorloopt, maar even stilstaat bij wat je allemaal op je nek neemt en wat je anders kunt doen. Of niet meer.

Dus…

Daarom gun ik iedereen een goede coach.

Een die bij je past. Het is belangrijk dat je een klik hebt met de persoon.

Voor wie is een coach vooral nuttig?

Je moet wel een 2e stel ogen willen laten kijken.

Let op: Je kunt zomaar jezelf herontdekken. Daar help ik je bij.

Ben je benieuwd wat je in huis hebt?

Share
Tweet
Share

Koekje erbij? Ja, ook deze website heeft cookies nodig om te kunnen draaien. Klik op OK of op NEE. Als je geen keuze maakt en op deze website blijft, dan ga je automatisch akkoord met de cookies.