Windvang 2, 9621 BD Slochteren
+31 6-21103656
contact@louterannet.nl

7 ultieme redenen om niet goed voor jezelf te zorgen

7 ultieme redenen om niet goed voor jezelf te zorgen

zorg je net zo voor jezelf als voor je mobiel

Je weet vast wel dat het belangrijk is om voor jezelf te zorgen. Dat weet iedereen. En zeker als je in de zorg werkt, Toch doe je het vaak niet. Waarom niet? Lees daarvoor het vervolg. Alvast een quote als een hedendaagse bewerking van een oud gezegde:

Wat je niet wilt dat je mobiel geschiedt,

doe dat zeker ook jezelf niet…

1.Zorg voor jezelf is luxe, geen prioriteit

Zorg voor jezelf wordt vaak niet als prioriteit beschouwd maar als luxe. Voor als je vrij bent en tijd over hebt. Als je eindelijk vakantie hebt, kun je uitgebreid zorgen voor jezelf.

Geen onderdeel van het werk

Maar het is zeker niet iets wat je binnen je werkweek, laat staan tijdens je werkdag of op je werkplek moet doen. Stel je voor! En het is al helemaal niet een onderdeel van het werk zelf.

In de zorg zorg je voor anderen…

Veel mensen ‘in de zorg’, die voor anderen zorgen dus, hebben moeite met zorg voor zichzelf. Ze vinden dat het hun taak is voor anderen te zorgen. Ze willen graag anderen -mensen- helpen. Dat is hun drijfveer en hun doel is dat mensen zich beter voelen.

…niet voor jezelf!

Sommigen gunnen zichzelf niet eens pauze, ook al hebben ze er recht op. Soms gaan ze dan eerder weg om het te compenseren. Ze snappen niet dat je na een paar uur hard werken gewoon weer moet opladen. Ze vergeten dat je na even rust te hebben gehad veel beter verder kunt werken.

Vergeten dat je een lichaam hebt.

Ze vergeten hun lichaam en wat dat nodig heeft. Ze zijn aan het werk en letten heel goed op hoe het met de cliënt is en wat die nodig heeft. Niet op wat ze zelf nodig hebben.

Roofbouw plegen op je lijf

Daarom wordt er bij voorbeeld nog steeds ‘even getild’ in plaats van verplaatst. Mensen plegen roofbouw op hun lijf. Is het gek dat je dan rond je 50e het toch minder goed volhoudt en allerlei klachten krijgt? Je lichaam geeft aan: ‘bekijk het, doe het zelf maar! Zo gaat het niet langer’…

Na werktijd

Na werktijd heb je tijd voor jezelf. Toch? Vaak werkt dit ook niet zo voor mensen in de zorg. Er zijn altijd andere mensen waar voor gezorgd moet worden. Die zorg nodig hebben. En wie is daar nou meer geschikt voor dan.. juist.

Werkers in de zorg vaak ook mantelzorger

Veel mensen (veel vrouwen) die in de zorg werken zijn ook mantelzorgen. Zij weten hoe het moet en ze zijn er goed in. Daarom wordt er vaak ook een beroep op hen gedaan. Of ze doen het uit zichzelf voor mensen in hun buurt.

Ze voelen heel goed aan wat er loos is en weten wat er moet gebeuren. Zoals iemand vroeger zei:

“Als je het werk ziet, heb je het ook

Ze besteden er ook niet veel woorden aan. Ze handelen. Ze doen wat er moet gebeuren.

En dan is de dag weer voorbij. Oh ja, weer geen tijd voor mezelf gehad. Eerst maar slapen, want ik ben moe. Morgen maar weer. Als er een keer tijd voor is. Want het is geen prioriteit, maar luxe.

Zorg voor jezelf geen onderdeel taakbeschrijving

Zorg voor jezelf staat ook niet in de taakomschrijving van mensen in de zorg. Dat zou helemaal niet gek zijn! Zodat mensen doordrongen worden van de noodzaak van zorg voor jezelf (je belangrijkste instrument!) als je je werk goed wilt – blijven- doen.

Coaching verplicht stellen

Daarom zouden werkgevers in de zorg ook coaching verplicht moeten aanbieden. Zodat er altijd gevraagd wordt hoe het met je gaat. Hoe je voor jezelf zorgt en of dat lukt. Wat je nodig hebt.

Je bent zelf je belangrijkste instrument

controle van belangrijke apaaratuur met checklist. Zou ook goed zijn voor zorg voor jezelf.

Het zou prioriteit -ook voor werkgevers- moeten zijn. De zorg is mensenwerk. Mensen zijn zelf hun belangrijkste instrument. Net zo belangrijk als de instrumenten voor de spelers van een symfonieorkest!. Dus zorg voor jezelf is net zo belangrijk als het checken en op orde hebben van de rest van de apparatuur..

2. Zorg voor jezelf is egoïstisch/ voor jezelf opkomen

de 2e reden om niet voor jezelf te zorgen is: het is egoistisch. het gaat ten kosten van de ander

Zorg voor jezelf wordt soms -hardnekkig- beschouwd als egoïstisch:

Als ik tijd voor mezelf neem, kan ik er niet zijn voor anderen

Als ik tijd neem voor mezelf, gaat dat ten kosten van anderen.

Als ik een keer helemaal niets doe, is dat zonde van mijn tijd. Wat had ik allemaal wel niet kunnen doen?

Als ik me ziek meld moet een collega harder werken. Dan loopt het rooster helemaal in de soep. Ik hou het nog wel even vol. Ik loop er nog even mee door.

Als ik deze training ga doen, is er weer een gat in het rooster.

Als mij gevraagd wordt een extra dienst te doen in verband met ziekte of gaten in het rooster, dan voel ik mij verplicht. Al helemaal als ik geen plannen had, maar helemaal niets wilde doen. Ik had toch niets gepland…

Er zijn mensen die heel goed voor zichzelf zorgen. Die moeten net even naar het toilet als er een bel gaat of als er een patiënt aangemeld wordt.

Misschien is het de angst om egoïstisch te worden en absoluut niet zo te willen zijn. Daar kunnen

Zuurstof in het vliegtuig

Je kunt het vergelijken met het noodprotocol in een vliegtuig. Daar moet je eerst jezelf zuurstof toedien. Je zou ook kunnen stellen dat dit egoïstisch is.

3. Ik heb er geen tijd voor!

4. Ik kan het niet/weet niet hoe

4e reden of excuus om niet goed voor jezelf te zorgen: ik kan het niet, ik weet niet hoe het moet, ik heb het nooit geleerd

5. Ik verdien het niet/ niet van jezelf houden/ zelfrespect

5e reden om niet van jezelf te houden: ik verdien het niet, onbewuste reden, niet van jezelf houden, minder eigenwaarde, zelfrespect. schuldgevoel

6. ik heb geen zin/geen puf. wil me er niet mee bezig houden

6e reden om niet goed voor jezelf te zorgen: ik heb geen zin, geen pu. ik wil me er niet in verdiepen, niet mee bezighouden, want dan word ik nog meer moe. het is vast niet leuk

7. het is geen gewoonte, zit niet in je systeem. niemand doet het. cultuur

7e reden om niet goed voor jezelf te zorgen: het is geen gewoonte, geen regel, niemand doet het. het zit niet in onze cultuur, in ons systeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share
Tweet
Share