Wat talent nog meer is dan ‘wat je goed kunt’.

waar bloei jij van op- ontdek je talenten. wat zijn talenten? louter annet -oog voor jouw talent

Mijn neef vroeg me: is talent niet gewoon iets wat je goed kunt?
Dat wordt inderdaad normaal als betekenis van het woord gezien.
Maar het gaat verder. Verder dan je handen, je vaardigheden, je handigheden.
Het gaat ook over je hart en je hoofd. Het is een totaalplaatje.
Essentieel voor vragen als:

Kom je tot bloei? Sta je daarvoor op de juiste plek?

Kun je het bij jezelf uithouden?


Gun je jezelf daar ook de ruimte om je plek in te nemen, en je te ontwikkelen?

Veel mensen denken dat ’talent’ iets is wat je goed kunt. En dat talentvol zijn niet voor iedereen is weggelegd. Sommige bedrijven zoeken ’talentvolle mensen’. Of ze hebben een opleidingsprogramma speciaal voor ’talentvolle medewerkers’.

Ze zouden iedereen kunnen aannemen en opleiden. Want iedereen heeft talenten, potentieel.

Daarover gaat deze blog. Eerst wat ik onder talent versta. Vervolgens hoe je ze ontdekt. En tot slot wat je ermee kunt c.q. wie er vooral wat mee kan.


Wat is talent?


Vaak denken we bij talenten aan handigheden waar we in uitblinken, zoals een voetbaltalent of een tekentalent.

Talent is van de handen, het hart en het hoofd

Bij werkelijk talent volgens Peter Monsieurs en het talentenpaspoort (ontwikkeld bij UvA) gaat het breder en dieper. Het gaat verder dan iedereen zo kan zien. Het is een wetenschappelijke scan en gaat dan om harttalenten en hoofdtalenten. Oftewel om emotionele en rationele talenten. Meer weten?

Na deze wetenschappelijke scan volgt een puzzel om alle talenten te combineren en 1 geheel te krijgen, 1 overzicht; wat en waar jij het beste past met al je talenten. In welke situatie en met welke omstandigheden en uitdagingen.

– emotionele talenten (hart)

Emotionele talenten geven een check waar je hart naar uit gaat. Waar je blij van wordt. Waar je bloed sneller van gaat stromen. Waar het bij jou dus helemaal van gaat stromen. Waar je energie van krijgt. Wat je dus nodig hebt om blij en blijvend te kunnen functioneren. Op alle terreinen van je leven. Waar jouw behoefte ligt. Om tot je recht te komen zonder af te branden.

Ik denk dat we hier vaak aan voorbij gaan. Of niet aan toekomen.
Aan onze EIGENLIJKE behoeften. Wat we EIGENLIJK graag willen.

Hier is moed, rust en tijd voor nodig. Om dit te onderkennen.
Maar gelukkig is er een hulpmiddel, een tool, een scan voor om dit wel snel te kunnen checken. Jezelf ten diepste ontdekken.

– rationele talenten (hoofd)

Bij rationele talenten krijg je een scan van je denkstijl. Hoe jij denkt. Hoe jij dingen benadert. Hoe je met informatie omgaat: hoe je die zoekt en hoe je die verwerkt. De een doet dit b.v. gestructureerd, de ander organisch.

Dit geeft informatie waar JIJ als geheel het beste past, waar jouw denkstijl het best op zijn plaats is. Het best tot zijn recht komt. In combinatie met je andere talenten (van je handen en je hart).

Hoe ontdek ik mijn talent?

Je kunt ze zelf ontdekken voor een deel, door te kijken naar wat je blij maakt, wat je energie geeft, waar je ogen van gaan glinsteren.

Maar er is nu ook een wetenschappelijke tool om een totaaloverzicht van je verschillende talenten (in combinatie van elkaar) te ontdekken. Een talentenpaspoort is een overzicht (blauwdruk) van je talenten. Je potentieel.

Een check van wat je in huis hebt, niet van een virus, maar van jouw set aan talenten.

Hoe werkt die talentenscan?

Het begint met een test. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst.
Het talentenpaspoort moet ook nog besproken worden met jou. Het is niet alleen een check en klaar.
Het moet ook toegepast worden. De verschillende elementen moeten met elkaar en met jouw leven, jouw ervaringen worden gecombineerd.

Het is naast een check (komen de elementen die ik nodig heb ook nu voldoende voor in mijn leven, mijn werk?) ook een puzzel: waar passen de elementen die bij mij passen het beste in het geheel van mijn leven? Hoe moet dat leven er dan idealiter uitzien? Hoe kan ik het het beste vormgeven?

Daarvoor is het belangrijk dat je een gesprekspartner/ coach hebt die bij jou past. Waarmee je een klik hebt. En die zelf ook een denkstijl heeft die bij je past. Bv een inventieve denkstijl die samen met jou geen lijstje afwerkt maar jouw UNIEKE weg ontdekt.

Wat kan ik met mijn (overzicht van) talenten?

Oftewel: Wat HEB ik aan een talentenpaspoort?

Je weet nu ongeveer wat een talentenpaspoort is. Maar wat KUN je ermee?

Je kunt er altijd en overal wat mee.

Niet alleen voor NA je werk, in je vrije tijd en bij ontspanning of vakantie.
Niet alleen NA je week, in het weekend en in je vakantie

Niet alleen NA je werkzame leven, na je 67e (of hopenlijk eerder, zoals veel mensen denken).

Maar NU al.

Talent is overal te gebruiken

Bij je baan of je vrijwilligerswerk.

Bij je relaties, vrienden of partnerkeuze.

Bij je verenigingen of andere nevenactiviteiten.

Overal.

Talenten blijven je leven lang te gebruiken, ze veranderen niet

Het mooie is: je talentenpaspoort blijft je leven lang geldig. Het is wat VAN NATURE bij je past. Niet wat je aangeleerd hebt over wat belangrijk is. Maar wat -vanuit jezelf- je potentieel is. Je kunt het je hele leven blijven gebruiken bij je leven en je talenten blijven ontwikkelen. Het verandert niet.

Talent – goed voor zelfvertrouwen, zelfbewustzijn

Als je thuis bent, je thuis voelt bij jezelf, dan hou je het beter vol en heb je het goed met jezelf. Kun je het uithouden.

En ook naar buiten toe. Je hoeft je niet in alles aan te passen, mee te bewegen, mee te waaien met alle winden.

Je weet wie je bent en waar je staat.
Je hebt zelfvertrouwen en kunt ook aangeven wat je nodig hebt en waarom.
En ook wat je te brengen hebt voor anderen, voor de wereld. Waar jouw meerwaarde ligt.

Wie ben ik, wat wil ik en wat heb ik nodig

Ik hoor wel eens “ik moet wat doen aan mijn communicatie. want anderen begrijpen me niet of ze hebben last van me” Dan zeg ik: dat is stap 2. Het begint met jou. Jij communiceert. Hoe beter jij weet wat je denkt, voelt, wilt, ziet en nodig hebt, hoe helderder je dit kunt verwoorden naar anderen. En hoe beter jij ook de ander accepteert in wat hij of zij nodig heeft.

Is dat egoïstisch of individualistisch?

Ook hoor ik wel eens het bezwaar alsof het egoïstisch, individualistisch zou zijn om te focussen op JOUW behoeften, talenten. Bv zorgzame types of mensen die geleerd hebben dat het belangrijk is er voor anderen te zijn.

Ik ontken dat niet, maar zeg ook; ‘Het gebod is de ander liefhebben als jezelf’. Het begint dus jezelf lief hebben, ook wie je echt bent, hoe je in elkaar zit, wat je nodig hebt. En wat jij in huis hebt – waar je dus overvloed van hebt- dat kunt je inzetten voor anderen. Dit is wat jij te doen hebt in het leven.

Waarvoor ben jij hier op aarde? Wat heb jij te doen? zingeving & voldoening

En ook juist dan kun je er zijn voor anderen. Omdat zij net zoals jij hun eigen mogelijkheden en behoeften hebben. En voorzover dit past bij wat jij kunt bieden.

Het begint met zelfvertrouwen, zelfbewustzijn. Van daaruit weten en beslissen wat je te doen hebt in de wereld.

Ik heb hier een afbeelding van gemaakt. 3 cirkels:
– wat jij nodig hebt (emotionele talenten
– wat jij in huis hebt (wat jou makkelijk afgaat)
– wat jij echt belangrijk vindt (wat er ECHT toe doet voor jou), niet wat je hebt aangeleerd.

Waar dat bij elkaar komt, daarvoor ben jij hier op aarde…

Wat kan ik met een talenten?
Voor wie is het belangrijk om talenten te kennen?

Oftewel: Wat heb IK aan een talentenpaspoort?

Ik denk dat je er heel veel aan hebt. Dat het de basis is van je leven. Je werkzame maar ook relationele leven.

Het geeft je een blauwdruk, waar je naar kunt leven, waar je je leven naast kun leggen met de vraag: ‘leef ik volgens m’n blauwdruk?’ Met andere woorden: benut ik mijn potentieel voldoende? Kom ik voldoende tot mijn recht?

Kom ik voldoende zelf uit de verf?

Wat ben ik waard? Wie ben ik? Wat wil ik?

Dat is een vraag die ik vaak tegenkom. Mensen voelen zich mislukt, dingen mislukken en ze worden stil gezet. Dan is de vraag: Wie ben ik dan? Wat ben ik zelf waard? Juist bij die vraag kan het talentenpaspoort weer zelfvertrouwen, zelfbewustzijn geven. Duidelijkheid over vragen als: Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?

50-ers

Vaak komen deze vragen rond de 50e. Als de fysieke vermogens afnemen en het leven zich in alle facetten heeft aangediend. Als ze zichzelf zijn tegengekomen. Als dingen mislukken. Als er een soort rust of pauze is naar de 2e helft: even stilstaan bij ‘wat kan ik beter doen?’ Met of zonder coach die helpt met het stellen van dit soort vragen en vanaf de bank ook andere dingen van je ziet dan je zelf kunt doen in het vuur van de strijd. En ook dingen opmerkt die jij zelf niet meer kunt zien omdat ze voor jou normaal zijn omdat ze bij je horen.

Jongeren

Toch is het aan de andere kant ook jammer als je pas in de rust of in de 2e helft van je leven dit ontdekt. Hoe mooi is het als je dit al weet VOOR de wedstrijd? Waar je moet staan, wat je het beste kunt doen? Wat echt bij je past? Dan kun je nog betere resultaten halen. Voor jezelf, voor het team, voor de supporters….

TOT SLOT

Waar heb jij meer aan, als je dit nu gelezen hebt?

Gelukkig hoef je niet te kiezen.

Maar het mooie van een talentenpaspoort is dat het niet afhankelijk is van anderen of van je situatie: je hebt er altijd toegang toe. Het talentenpaspoort is voor iedereen en blijft altijd geldig!

Meer weten hoe je aan een talentenpaspoort komt en wat je ermee kunt? Ga dan naar ‘wat zijn mijn talenten’

Share
Tweet
Share

Koekje erbij? Ja, ook deze website heeft cookies nodig om te kunnen draaien. Klik op OK of op NEE. Als je geen keuze maakt en op deze website blijft, dan ga je automatisch akkoord met de cookies.