In vakantietijd is het vaak de vraag: waar ga ik heen? Waar gaan we heen? Maar het is ook een goede tijd om jezelf levensvragen te stellen. Soms zelfs gewetensvragen. Als je durft tenminste!

Een levensvraag is niet: waar wil je heen (even, met vakantie), maar: waar wil je vandaan? Waar wil je van weg? Durf jij jezelf deze vraag te stellen? Bijvoorbeeld in de vakantie, als er (misschien) meer rust is om over die vraag na te denken?

Voorbeelden van levensvragen

Levens vragen zijn de grote vragen over het leven, zoals: Wie ben ik? Waar ben ik mee bezig? Wat vind ik belangrijk? Klopt dat met elkaar? Waar vul ik mijn dag mee? Wie wil ik nog meer zijn? Wat wil ik eigenlijk nog met mijn leven? Hoe wil ik herinnerd worden? Wat doet er echt toe in het leven?

Lef nodig voor levensvragen

Er is lef nodig om deze vragen aan jezelf te stellen of ze te laten stellen door een coach. Er is lef voor nodig, omdat het bedreigend kan zijn om over deze vragen na te denken. Je wordt geconfronteerd met jezelf, je keuzes, je leven zoals het is. Dit kan pijnlijk zijn en verdriet geven. Je komt jezelf tegen!

Levensvragen niet de makkelijkste weg

Het nadenken over levensvragen is niet de makkelijkste, kortste en pijnloze weg. Er zijn veel afleidingsmanoeuvres en het is in alle (ook vakantie!)drukte makkelijk om deze vragen te vermijden.

We lopen er ook liever voor weg om de pijn en het ongemak van het onder ogen zien van minder mooie kanten van onszelf en ons leven te vermijden.

Soms gewetensvragen

Sommige levensvragen zijn gewetensvragen, omdat ze je naar je geweten leiden. Je zegt wel iets, maar klopt het ook met je leven? Je vindt sommige zaken belangrijk, maar besteed je er ook tijd aan?

Weerstand tegen veranderingen

Een andere reden om niet na te willen denken over levensvragen is de weerstand die we hebben tegen veranderingen. En die zullen misschien nodig zijn als we eerlijk antwoord geven. Veranderingen willen we liever niet, we houden van stabiliteit, ook al is het niet ideaal. Het is toch bekend en vertrouwd. ‘Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt.’ Je moet uit je comfortzone.

Soms zijn de levensvragen onvermijdelijk

In sommige situaties wordt je gedwongen om jezelf levensvragen te stellen. Dan dringen deze vragen zich in alle heftigheid op. Dat is het geval als de levenssituatie zelf al verandert, zoals door verlies van baan, gezondheid of partner. Dan heb je ook geen keus, je krijgt zowiezo verandering. Je zou kunnen zeggen dat dit het je makkelijker maakt om gewetensvragen te stellen.

Eigen ervaring

Ik mag mezelf graag levensvragen stellen. Ik mag graag diep over de grote dingen in het leven doordenken. Maar ik houd niet van verandering of het moet duidelijk verbetering zijn. Ik ben nogal honkvast. Wel heb ik veel fantasie en zie mogelijkheden. En toen ik werd stilgezet en dingen ingrijpend veranderden werd ik nog meer gedwongen om fundamenteel over dingen na te denken.

Levensvragen laten stellen

Het helpt mij om ook door anderen bevraagd te worden. Omdat ik zelf soms rondjes draai in mijn gedachten en dan helpt het als een ander dit opmerkt en een andere invalshoek aanbiedt of een nieuw gezichtspunt. Dat verruimde mijn horizon altijd weer. Ik gun dit iedereen. Ook als je nog niet zo goed deze vragen aandurft. Dan hoop dat je merkt hoe goed het is om hierop op een positieve manier op bevraagd te worden.

Ben jij benieuwd hoe het is om je levensvragen te laten stellen?

Ben je benieuwd hoe het is om hierover een gesprek te hebben? Je mag altijd contact met me opnemen.

Share
Tweet
Share

Koekje erbij? Ja, ook deze website heeft cookies nodig om te kunnen draaien. Klik op OK of op NEE. Als je geen keuze maakt en op deze website blijft, dan ga je automatisch akkoord met de cookies.